miercuri, 9 iunie 2010

Vaccin anti-criza

Produs de Institutu' Cantacuzino (ala ramas fara licenta)...

vaccin

Spanzurati-ne!

Nu înţeleg de ce ţipă Băsescu la mine. De ce mă ameninţă că intră România în colaps.

În ceea ce mă priveşte, ţara mi se pare în colaps dintodeauna. De când m-am născut.

Comuniştii, nu ştiu cum se făcea, dar nu se ajungeau fără să ne ia la contract porcul din coteţ. Erau stăpâni pe livada noastră, pe cazanul cu ţuică, pe orătăniile din bătătură.

Pe capitalişti i-am primit cu bucurie generoasă, aproape nefirească.Trezirea din reverie m-a dus în primul colaps. În dificultate a fost ţara şi la mica privatizare, şi la marea privatizare, şi după ce am scăpat de primul FMI, şi când duduia economia, şi când căutam luminiţa de la capătul tunelului, pe care văd că n-am mai găsit-o. Va fi fiind, probabil, lumânarea de la căpătâiul părinţilor şi bunilor noştri.

Şi-acum aud că România se duce fix în faliment.

Iar Traian Băsescu mă solicită să fiu solidară nu ştiu cu cine, să dau 25% din leafa mea, 15% din pensia mea.

Mă uit la Băsescu şi nu seamănă a om aflat în criză. Nici Guvernul sau Parlamentul nu sunt în criză. Nici miile de hectare de vile nu-s crizate.

Dar, defectul meu, am avut ochi de văzut şi urechi de auzit.

- Da. Aparatul de stat este uriaş. Dar nu populaţia l-a făcut uriaş.Voi, clasa politică, l-aţi transformat în monstru.
- Dacă există un monstru care căpuşează mediul privat, acela nu este profesorul, doctorul, inginerul, funcţionarul public; monstrul care a încălecat ţara asta sunteţi voi, clasa politică. Şi pentru că sunteţi la putere peste tot, voi, PDL, sunteţi grasul care l-a încălecat pe slab! Cu contribuţia anterioară, în ordine procentelor de reprezentare în structurile politice, a PSD (30%), a PNL(15%), a UDMR (6%) etc... Aţi devastat România cum nici popoarele migratoare n-ar fi reuşit. Şi-apoi aţi călărit ţara, aţi luat-o sub asuprire. Nici nu mai poate respira, de câtă clientelă
i-aţi vârât pe gât.
- Aţi spart instituţiile statului nu pentru că aşa era necesar, ci pentru că vă trebuiau posturi de conducere pentru clientela de partid.
- Aţi creat instituţii noi nu pentru că nu funcţiona statul fără ele, ci pentru că aţi avut un mofturos căruia, fiindcă i s-a năzărit să fie mare director, mare preşedinte, i-aţi fabricat o instituţie.

Şi nu v-a ajuns: an de an, legislatură de legislatură, aţi mai creat alte structuri; aţi adus directori noi, ceilalţi au rămas în sistem.

- Nu populaţia ocroteşte fărădelegea în ţara asta, ci voi, cu cercurile voastre de interese cu tot.
- Nu populaţia a votat pensii de 370.000.000 lei vechi. Şi venituri de 100.000 de euro pe an, de la stat.Voi, clasa politică, aţi făcut-o: în guvernele formate din partidele voastre, în parlamentul format din partidele voastre, iar legile le-a promulgat... instituţia preşedintelui României.
- Nu mama - mare din pământ a distrus industria, a vândut petrolul şi rafinăriile, a tăiat pădurile şi a mânărit pământurile. Ministere conduse de voi, clasa politică, au făcut-o. Prefecturile voastre, consiliile judeţene ale voastre, primăriile voastre.
- Nu populaţia a prăpădit banii statului - sute şi mii de miliarde de lei, munţi de bani- pe licitaţii trucate, pe lucrări proaste, inutile, pe şosele cu gropi, pe autostrăzi care înghit bani cu ghiotura, ci primarii voştri, ai clasei politice; consilierii voştri, ai clasei politice; miniştri voştri, ai clasei politice.
- Nu populaţia a organizat doi ani întregi de dănţuieli, de parcă venea sfârşitul lumii. Voi, clasa politică, aţi făcut-o. Pe banii cui?!! Pe ăştia pe care-i tăiaţi azi de la pensionari!
- V-aţi construit un aparat uriaş de represiune: ministere, agenţii, deconcentrate conduse de voi şi clientela voastră politică. Prin ei, controlaţi tot, terorizaţi înstituţiile mai ceva decât poliţia politică a lui Ceauşescu.
- Nu populaţia se află în AGA şi CA din companiile şi băncile de stat, plătite, am văzut, regeşte, ci voi, clasa politică.
- Nu populaţia a stricat ţara asta la fiecare patru ani, ci voi, clasa politică. Cum aţi venit, aţi distrus tot ceea ce a făcut guvernul de dinainte şi aţi luat-o iar de la zero. Şi-apoi, aţi rostogolit vinovăţii între voi, partidele politice, de parcă aţi fi jucat ping-pong cu România.

Daţi-vă afară întâi pe voi şi clanurile voastre şi-apoi să v-atingeţi de părinţii noştri!

Şi veniţi, acum, să mă trageţi de urechi pe mine. Să ne trageţi de urechi pe noi, că se duce România de râpă.

Vreţi s-o scoateţi din criză pe spinarea şomerilor, a pensionarilor şi a bugetarilor de execuţie, cei care vă ţin în spate aleşii şi numiţii, în funcţiile de conducere.

Ce ce curaj? Cu ce moralitate?

Până să vă atingeţi de pensionarul ăla slăbănog, de profesorul care v-a pus creionul în mână, restructuraţi-vă întâi pe voi!

Daţi-vă afară şi în şomaj pe voi, pe oamenii voştri, ai clasei politice, şi după aceea scuipaţi pe noi.

După aceea umblaţi la salariile şi pensiile necăjite.

După aceea să-l certaţi pe bătrân că mai are îndrăzneala să trăiască, să ducă România-n faliment, cu venitul lui... gras, de 500 sau 600 de lei.

1.Dacă nu sunteţi capabili să comasaţi sau să desfiinţaţi instituţiile de pomană create de voi, clasa politică, măcar reduceţi numărul de directori. Aveţi o droaie de şefi. Aţi umplut ţara de şefi. Pe ei daţi-i afară întâi şi după aceea ajungeţi la pensionar. Sau la doctor.

2. Trei sferturi dintre directorii voştri pe care i-aţi instalat, moţ, în instituţiile bugetare, au afaceri acasă. Fac afaceri cu banul public. Daţi-i pe aceştia afară! Nu ei să mănânce cu două guri, şi de la firma lor grasă, şi de la buget, iar altul să crape de foame!

3. Luaţi-vă clientela politică din toate AGA şi CA-urile companiilor de stat, de pe lângă primării, consilii judeţene şi ministere. Aveţi deja directori acolo, există specialişti.

4. Daţi-vă afară consilierii de la birourile demnitarului. De ce aţi crede că ei sunt mai puţin paraziţi pe buget decât profesorul?

5. Daţi-vă afară consilierii de pe lângă miniştri, secretari de stat, subsecretari de stat, primari, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, căţel, purcel, directori generali, din companiile de stat, din parcurile industriale.

6. Încetaţi să mai căpuşaţi ministerele (primăriile, consiliile judeţene) cu clientela pe care o serviţi cu miliarde de euro.

7. Voi, clasa politică, aţi creat şi întreţineţi evaziunea fiscală şi munca la negru. Oamenii voştri, ai partidelor, îi protejează. Îi apără de funcţionari, să nu-i descopere. Îi apără de lege.

8.După ce veţi face toate astea, abia atunci să aveţi îndrăzneala să vă legaţi de bătrânii acestei ţări.

Asta este România, dle Băsescu. O ştiţi, o cunoaşteţi, dar nu îndrăzniţi să vă apropiaţi de clanuri. Dar vă este la îndemână să-i jupuiţi de vii pe bătrâni. Sunt inofensivi. Ascultători. Mult prea blajini. Tăcuţi. Loviţi-i cu nădejde! Nu ţipă.

(Primit de la bunul meu prieten, Cristi T. si publicat, chiar daca are o tenta pronuntat PSD-ista...)

marți, 1 iunie 2010

Explicatie stiintifica

La postul meu de duminica, 31 Mai 2010 - "Incep grevele de maine", la sfarsit, imi exprimam scepticismul fata de numarul de participanti la proteste, pentru timpul prezent. Si am avut dreptate. Cititi explicatia stiintifica a sociologilor aici .

Prefectura Timis "decorata" cu oua

Pensionarii au protestat in faţa prefecturii din Timisoara, marti, fata de masura de reducere a pensiilor cu 15%. Exasperati, oamenii au aruncat chiar cu oua in sediul prefecturii.

Aproximativ 500 de pensionari s-au strans in fata prefecturii, reprezentanta Executivului in Timisoara si au strigat lozinci impotriva guvernantilor. Oamenii spun ca au ajuns la limita rabdarii si ca nu isi mai pot permite un trai decent. (Antena 3)

Se acutizeaza incet-incet miscarea de strada. Deocamdata este inca sperietura, pentru ca reducerile la salarii si pensii inca nu s-au aplicat. Dar sa vedeti ce-o sa fie mai incolo... ;)

luni, 31 mai 2010

Se lageste baza de impozitare

Vom asigura o lege prin care drepturile de autor de natura salariala, PFA-urile, conventiile civile sa fie vazute ca elemente salariale si sa devina contribuabile pentru pensie, sanatate si somaj ca orice salariu", a sustinut Mihai Seitan.

Intrebat daca cei care sunt platiti si pe carte de munca si pe drepturi de autor vor plati aceste contributii, ministrul a raspuns ca cei care au pe cartea de munca doua servicii, vor plati pentru amandoua.
Vaz ca baietii de la guvernare incearca sa mareasca baza de impozitare. Le mai atrag atentia asupra a inca 2 domenii producatoare de venit LA GREU pentru stat:

1. PROSTITUTIA. Daca este scos la suprafata acest fenomen, poate fi impozitat relativ usor de catre stat. Asta inseamna bani in plus la buget si investitii ale statului generatoare de locuri de munca in domeniul privat.

Fenomenul exista, se afla in zona neagra a economiei romanesti. Printr-o legiferare corecta, ar fi impins in zona gri. Iar fetele, si-ar putea chiar face carte de munca, ca in Olanda, pe care sa scrie , sa zicem, "consilier social". Cele mai importante bordeluri in Bucuresti, conform Realitatea TV, s-ar putea gasi pe str. Stefan Furtuna, strada Matasari, Calea Mosilor, str. Mircea Vulcanescu, Calea Griviţei, Calea Plevnei, Zona IDM, Calea Calarasilor, Calea Dorobanti, str. Grigore Cobalcescu, Bulevardul Decebal, Bd. Magheru, Bd. Marasesti, Bd. Mircea Voda, Piata Muncii, Piata Alba Iulia, Piata Romana, str. Popa Tatu, Bd. Regina Elisabeta, Bd. Regina Maria, Calea Vacaresti, Zona Tineretului.

harta_prostitutiei

2. BISERICA Orice biserica din Romania ar putea fi impozitata. Si in special BOR (Biserica Ortodoxa Romana), care a ajuns un imens SRL. Anual se strang niste fonduri imense, care scapa de sub orice fel de control/impozitare a statului. Si mai ales, dragi guvernanti, oricare ati fi voi, taiati salariile preotilor de parohii, pentru ca oricum nu depind de ele. Si acei bani i-ati putea folosi LEJER la plata pensiilor mici, neusurate cu 15 %. Nu sunt nici rau, nici pornit impotriva bisericii stramosesti, insa cred ca fiecare din cei care citesc aceste randuri a asistat minim o data la o negociere cu preotul de parohie pentru o nunta sau inmormantare. Si ati vazut cum se pune problema. Dur si la obiect. Imi amintesc un reportaj filmat cu camera ascunsa (cam acum 2 ani), in care 2 reporteri s-au dus la o biserica mare din Bucuresti. Discutia incerc sa mi-o amintesc si s-o redau cat mai fidel:

- Buna ziua, Parinte
- Buna ziua, fiule.
- Parinte, as dori sa ma casatoresc aici, in aceasta biserica.
- Sa va binecuvanteze Domnul, fiule si sa aveti copii sanatosi si frumosi.
- Multumesc, Parinte. Am dori sa stim si noi, cam in 3 saptamani, daca am putea sa ne cununam religios.
- Fiule, nu stiu, trebuie sa iei legatura la secretariat, sa vezi pentru programare.
- Ok, Parinte, insa un pret ne-ati putea spune si noua?
- Da, fiule, in jur 8 milioane.
- Ok, Parinte, ne-ar interesa un bon, o factura ceva, ca sa incerc sa ma scad la impozitul pe firma.
- Vai fiule, se poate, factura in Casa Domnului?
Am preferat sa va povestesc asta ca-i mai vesela si nu intamplarea mea de acum cativa ani, cand insoteam un prieten la biserica de cartier pentru a se interesa cat costa o slujba de inmormantare, pentru socrul decedat. Negocierile ca la piata si prostiile care le-a debitat dupa masa traditionala acel preot, poate le voi descrie intr-un viitor post...

2011 aduce alte scaderi de salarii?

Nu ai nicio bucurie să tai din pensii si salarii, dar daca ai speranţa ca la sfarşitul celor sase luni revii, o faci. Daca nu, s-ar putea ca la anul sa tai inca 30 sau 50%, ceea ce este foarte posibil, sau poate chiar mai grav", ministrul Muncii, Mihai Seitan. Ulterior, ministrul a declarat ca daca nu s-ar fi luat masurile anti-criza in acest an, in 2011 ar fi fost posibila o reducere de chiar si 70% a salariilor. (Mediafax)

Oricum, chiar daca nu ne incalzeste cu absolut nimic, personajul de mai jos din poza, la anul nu o sa mai fie ministru. Mai tineti minte ce scriam eu ieri, despre acele posibile cauze ale agravarii crizei in Romania si nu numai? In acest caz, daca salariile bugetarilor vor scadea cu doar 50 % ar fi bine.

seitan

Daca se va merge in continuare cu investitii super-umflate, anul viitor pe vremea asta, nu cred sa mai existe vreun buget de salarii pentru bugetari... ;)

Ce ar putea agrava criza din Romania?

Pai s-o luam in ordine:

1. Cutremurul ala mare, de peste 7 pe Richter, pe care-l asteptam de cativa ani si care cred ca va veni in acest an.

2. Vulcanul din Islanda, ala care scuipa diverse in atmosfera, sa se plictiseasca sa mai fie singur si... sa i se mai alature si cel de-al doilea, care este si mai mare si mai ortoman. Apoi, cenusa expulzata in atmosfera sa vina si pe deasupra Romaniei si... sa nu mai plece. Si la nivel european, din cauza acestor eruptii bogate, sa se lase si c-o mica schimbare (racire) de clima in urmatorii 100 de ani, adica exact ca in anii 1400, cand a disparut aproape jumatate din populatia Europei (fabulez un pic, pentru ca atunci s-a adaugat si ciuma bubonica)!

3. Criza economica mondiala sa revina anul viitor. Pentru ca, exact cum au spus unii economisti de marca, acesta este in forma de W. Adica, abia a fost depasit primul V si urmeaza al doilea. Mai multe informatii, aici.

4. In urma crizei economice/financiare, Uniunea Europeana sa se sparga in bucatele.

Sunt pesimist, nu? Din pacate, eu sunt intotdeauna persoana care vede numai jumatatea plina a paharului...

duminică, 30 mai 2010

Incep grevele de maine

Peste un milion de bugetari vor intra in greva generala pe 31 mai si 1 iunie pentru a protesta fata de masurile anticriza anuntate de Guvern, anunta sindicalistii. Activitatea din administratia publica va fi blocata, iar in spitale nu vor fi asigurate decat urgentele. In plus, pe 1 iunie si Metrorex si RATB vor intra in greva. CFR-ul nu a decis daca se va solidariza cu bugetarii. (Realitatea TV)
Motivele pentru care statul a ramas aproape fara bani, mi-ar ocupa probabil urmatoarele 1000 de postari. Si cred ca si asa, as atinge doar superficial problema. In cateva cuvinte: hotie, coruptie, nepotism, fripturism, inconstanta politica, "capitalism de cumetrie", lipsa de perspective etc

O sa ne amintim aproape cu placere de aceste prime greve, in care toata lumea era politicoasa, se canta, se dansa in ritm de pinguin, se mai alerga intamplator cate un deputat al puterii... Si apropos, a mai auzit cineva ceva despre pustii aia care aruncau cu bolovani dupa Marcel Hoara? Ca nu-mi pareau a fi sindicalisti suparati ca sunt mai usori cu 25% la salarii!

hoara_atacat
sursa: Jurnalul National

Vedeti, exact de asta mi-e teama la urmatoarele mitinguri autorizate (sau nu), cand situatia economica se va inrautati (si se va inrautati din ce in ce mai mult): pe langa oamenii adevarat necajiti, vor mai aparea si astfel de ciudati, care vor strica, sparge, bate totul in cale. Si nu stiu de ce, insa vazandu-i pe acei juni inflacarati si focosi de pe langa manifestatia din 19 Mai 2010, a caror principala ocupatiune mintala de baza era sa dea cu pietre/peturi dupa deputatul mai devreme amintit, mi-a aparut in fata o miscare de dreapta, care-si trimite ciracii sa profite de situatiile aparute si sa sa faca dezordine cat mai mare.

Dar asta este o viziune mult prea neagra pentru prezent. La noi, totul o sa se desfasoare in cel mai pur stil romanesc: din acel milion de grevisti declarati, participanti efectivi vor fi probabil sub un sfert, din motivele cele mai felurite: de la frica de sefi (care oricum o sa-i disponibilizeze pana la sfarsitul anului), pana la indiferenta mioritica...

vineri, 28 mai 2010

De ce un blog de criza?

Pentru ca, am prevazut aceasta criza inca din 2007. Stiu ca suna aiurea, ceva gen "Dupa razboi, multi viteji s-arata!". Insa prietenii mei apropiati au fost sacaiti pana la refuz de previziunile mele pesimiste, atunci cand economia Romaniei "duduia". Si NIMENI nu ma credea. Iar acum, majoritatea din ei nu-si mai amintesc NIMIC din ceea ce am "latrat" pe parcursul a 3 ani. Asa ca, prin postarile care vor urma, doresc sa ramana undeva scris, cu data si ora ce nu pot fi modificate ulterior, ceea ce am spus eu la un moment dat.

Am afirmat ca va veni o criza care va matura pe multi. Evident ca altii se vor ridica in loc. O criza care ar putea schimba insasi oranduirea capitalista in care ne aflam. Din temelii. Oricum, se vor schimba multe obiceiuri. Si comportamente. Va exista o oportunitate sa se schimbe totul, pe baze mult mai sanatoase. Si multi din cei cu cutitul si furculita in mana, vor incerca sa reziste schimbarii, pentru ca lor le este bine asa. Dar sper ca ei sa nu aiba castig de cauza. Nimic nu e prestabilit niciodata. Nimic nu e stabilit deocamdata. Totul este intr-o continua miscare fluida, pe alocuri cu mici vartejuri. Insa drumul spre viitor al nostru inca nu e batut in cuie. Inca...

Nu sunt economist, nici finantist. Activitatile mele se desfasoara in sfera IT si administratie. Nu locala, ci de blocuri. :P Nu vreau sa ma erijez in vreun vizionar. Sau lider de opinie. De ce? Pentru ca sunt un o persoana obisnuita, cu probleme normale (venit mic spre mediu, mici probleme cu vecinii si altele care nici nu merita mentionate, pentru ca nu fac obiectul prezentului blog. Si doresc sa raman asa si la sfarsitul crizei.

Ceea ce voi spune de acum incolo, sper ca va fi ceva de bun simt. Am dorit sa incep pe 1 iunie 2010, data la care vor scadea oficial veniturile, se vor ridica subventiile la gigacalorie, transport gratuit etc. Insa evenimentele sunt deja in desfasurare si nu ma asteapta pe mine, asa ca, sa purcedem la treaba...